Maaike Speksnijder

“Van bijstand naar wereldbaan”

Maaike Speksnijder heeft de leukste baan ter wereld, zegt ze. Ze werkt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij de afdeling CBI: Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden van het ministerie van EZK.

“Ik werk hier nu anderhalf jaar en dit werk past echt bij mij. Als administratief ondersteuner heb ik 15 van de 35 lopende projecten onder mijn hoede. Het begint met het verzamelen van de aanmeldingen en alles wat daarbij komt kijken. Een volledige training duurt wel vier tot vijf jaar, dus er is heel wat werk te verzetten. Die afwisseling vind ik heerlijk.”

Een warm bad

Maaike kreeg iets meer dan vier jaar geleden moeite met lopen en drie maanden later was ze halfblind. “De diagnose luidde Multiple Sclerose, gelukkig kwam mijn zicht weer snel terug. Toen ik de diagnose kreeg, voelde ik me redelijk wanhopig. Ik kreeg op dat moment een bijstandsuitkering omdat het me maar niet lukte een baan te vinden. Na de diagnose gaf ik die hoop helemaal op. Maar het liep gelukkig anders. De gemeente meldde mij bij het UWV aan voor de participatiepool om de kans op werk te vergroten en dat lukte. Ik kon als administratief medewerker aan de gang bij een klein bedrijf en kreeg een jobcoach toegewezen. Het bedrijf paste niet echt bij mij, mijn kwaliteiten werden niet gezien. Er werkten daar alleen mensen met een verstandelijke bijzonderheid en zo werd ik dus ook ingeschat. Mijn jobcoach ging op zoek naar iets anders. Zij vond de vacature bij CBI en hier ben ik helemaal op mijn plaats, het voelt als een warm bad. Ik word gezien én gehoord en heb enorm lieve en zorgzame collega’s. Door de MS heb ik minder energie en daarom werk ik 32 uur per week. Ik moest wel even wennen aan werken bij het Rijk, vooral aan de vergaderingen. Nu zie ik het nut er zeker van in. Op het werk is er een aangepaste stoel voor mij gekomen en nu we thuis moeten werken, regelde de gemeente een verstelbaar bureau voor mij.”

Plannen maken

“Ik kwam via een ingezonden filmpje voor Onbeperkte Denkers in contact met de League of Extraordinary People van EZK-LNV. Bij een koffietafel bijeenkomst over het inclusief maken van de werkvloer, leerde ik Stefan Verhaegh kennen. Met hem heb ik besproken welke mogelijkheden ik heb om bij te dragen aan de League. Eén van die mogelijkheden was om ambassadeur te zijn voor mijn afdeling en hierbij Management te assisteren tijdens sollicitatieprocedures. Mensen met een bijzonderheid zijn vaak zéér gemotiveerd. We zitten vol ideeën om dat te realiseren. Bijvoorbeeld met een Webinar waar dan mensen met een bijzonderheid aan het woord komen. We willen dat vooral interactief maken; ‘hoe sta je erin’, ‘wat had je verwacht’. Mijn jobcoach kwam ook met een idee; deel eens een functie in tweeën om het passend te maken.”

Tips van Maaike

“Blijf met je jobcoach praten. Wees open, óók over je kwaliteiten. Want als je overtuigd bent van jezelf, kun je ook anderen overtuigen. En als het nog niet gelukt is een baan te vinden die bij je past, blijf jezelf dan toch zoveel mogelijk ontwikkelen. Toen ik werkloos en ziek was, ontwikkelde ik mijn creativiteit. Ik schreef als origineel kerstcadeau voor mijn vriend en mijn ouders een kinderboekje over de avonturen van mijn hondje en het hondje van mijn vriend. Getiteld ‘De avonturen van Bollie en Koekie’.”

Interview door: Corry Daalhof, Thuis in Tekst

kijk en luister naar Jordy