Ga het gesprek aan met je leidinggevende. Moeite met concentreren? Te weinig energie? Overprikkeling of onderprikkeling? Trek tijdig aan de bel! De grootste valkuil is dat je te lang wacht. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op een burn-out en vaak stapelen je problemen zich alleen maar op.

Bereid je voor op het gesprek. Breng in kaart wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Wat zijn jouw energiegevers en energievreters? Waar liggen jouw talenten? Het talentprofiel helpt je jouw talenten en behoeften op aansprekende wijze in kaart te brengen.

Maak een bespreeklijstje. Neem je leidinggevende mee in jouw verhaal. Beschrijf de situatie, vertel wat het met jou doet. Opper oplossingen die jou kunnen helpen. Verplaats je ook in jouw leidinggevende. Welke bezwaren kunnen er zijn? Wat zijn de consequenties van jouw oplossingen? Maak duidelijk: het is in ieders voordeel dat jouw talent kan groeien en bloeien. En dat jouw werkstress wordt opgelost. Vind samen oplossingen die het beste passen.

Wie gaat wat doen, wie en wat is daar nog voor nodig en wanneer? Herhaal aan het einde van het gesprek de gemaakte afspraken. Maak een samenvatting van de afspraken en leg ze vast (of mail ze naar elkaar). Plan alvast een vervolgafspraak.

Maak met alle teamleden een eigen talentprofiel en bespreek deze tijdens de volgende teammeeting. Laat je verrassen door overeenkomsten en begrijp eindelijk waarom je collega om 15.00 uur richting huis gaat!